17 Ocak 2014 Cuma

mercimek köftesi

 

 
Malzemeler:
 
1 bardak kırmızı mercimek
2 bardak köftelik ince bulgur
1 demet maydanoz
1 adet orta boy kuru soğan
4 kaşık salça (domates+biber olabilir)
Kimyon, sumak, limon suyu, nar ekşisi, tuz, zeytinyağı
(dilerseniz taze soğan da ilave edilebilir)


Yapılışı:

Mercimekler yıkanıp, bir tencereye koyularak üzerine mercimekleri geçecek kadar su ilave edilir. Biraz da tuz koyularak kaynamaya bırakılır. Mercimekler boza kıvamı alana dek pişirilmeli, suyu biterse su ilave edilmelidir. Aynı anda kuru soğan çok minik olacak şekilde küp küp doğranır, bol zeytinyağında biraz kavrulduktan sonra salça ilave edilerek biraz daha kavrulur. Boza kıvamına gelen mercimeğin içine bulgurlar yıkanmadan ilave edilip karıştırılarak tencere kapatılıp dinlenmeye bırakılır. O sırada yeşillikler ince ince kıyılarak hazırlanır. Demlenen bulgur-mercimek karışımının içine salça, kimyon, sumak, limon suyu, nar ekşisi ilave edilerek istenilen kırmızı kıvam elde edilene kadar yoğurulur. Ekşi kıvam istenildiği gibi arttırılıp azaltılabilir. En son yeşillikler ilave edilerek, köftelere şekil verilir. Afiyet olsun!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder