3 Aralık 2013 Salı

zeytinyağlı sarma

hani derler ya çok sevdiğiniz birşey için yatılıya giderim diye..Sanırım ben bu cümleyi kurma hakkımı sarmadan yana  kullanacağım..Çünkü sarma için yatılıya giderim..Sarmayı çok seviyorum ..işte anneden kızına geçen  zeytinyağlı sarma tarifi geliyor..sevgiler..


Malzemeler
½ kg  üzüm yaprağı (salamura )
1 orta boy soğan

1 su bardağı pirinç
1/2 çay bardağı zeytinyağ
 tatlı kaşığı nane, 
1  tatlı kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı  kuşüzümü
1-2 adet domates
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
isteğe bağlı çam fıstığı da eklenebilir.

yapılışı


Tencereye yağı koyarak doğramış olduğunuz soğanları kavuralım, bu arada domatesin kabuklarını soyup, küçük küçük doğrayıp soğanlara ilave edelim.Baharatları da ekleyerek yıkanmış olan pirinci ilave edelim. Yaprağın tuzuna göre tuzunu ayarlayın.toz şekeri de katarak, yarım çay bardağı su ilave edip suyu çektirip kenara alalım.
Yaprakları düz bir yere sererek içerisine çok fazla olmayacak şekilde örneğin bir kalem kalınlığında iç malzemesini koyun. Yanları kapatarak sarın. Sardığınız dolmaları tencereye düzenli bir şekilde dizin üzerine zeytinyağı gezdirin. Üzerine bir kaç dilim limon dilimleyerek Sarmaların üzerine gelecek kadar su ilave edin ve pişerken dağılmamaları için bir tabak kapatın, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu kontrol ederek pişirin..afiyet olsun.. Aynı malzemeyi dolma bibere de doldurarak yapabilirsiniz.

not: domatesin kabuklarını kolay soymak için, sıcak sunun içine atıp 2-3 dk bekliyorum...Çok pratik bir yöntem aklınızda bulunsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder